Inloggen

Heb je nog geen account? Registreer dan hier

Wachtwoord vergeten?

Registreer je gratis

Je wachtwoord wordt automatisch aangemaakt en verzonden naar jouw e-mailadres.

Vacatures Psychiater

Zoek je een vacature als klinisch psycholoog M/V/X? Je bent pas afgestudeerd als psycholoog of je bent nog in opleiding, je bent al jaren actief in de sector of je wilt wat extra uren als freelancer in een groepspraktijk invullen? Dan is het invullen van jouw CV in onze database een must. Vele duizenden gebruikers gingen jou al voor en vonden zo de perfecte job als klinisch psycholoog of psychotherapeuten.

Is het na jouw lange opleiding tot psychiater eindelijk tijd om het werkveld in te stappen? Of zoek je als ervaren psychiater een nieuwe werkomgeving? Dan kan je via Psyjobs de beste jobaanbiedingen vinden. Je kan snel een profiel aanmaken, waarop je best je CV plaatst om je sterktes aan te tonen aan je toekomstige werkgever of collega. Daarna kies je tussen de vacatures voor psychiaters welke bij jou past en je solliciteert er eenvoudig online voor. Ook wanneer je net op zoek bent naar een psychiater, bijvoorbeeld voor in jouw zorginstelling, kan je tussen deze lijst met jobaanbiedingen belanden. Je kan heel makkelijk jouw vacature voor een psychiater op Psyjobs plaatsen en je zal al snel de geschikte psychiater vinden.

Vacatures voor psychiater per provincie
Natuurlijk wil iedereen graag dicht bij huis werken. Ook als psychiater is dit geen probleem, want op Psyjobs vind je vacatures voor psychiaters in alle provincies van Vlaanderen. Vacature psycholoog

Werken als psychiater
Een psychiater wordt in de praktijk vaak verward met een psycholoog, maar toch bestaat er een duidelijk onderscheid tussen beiden. Een psychiater is namelijk een arts die zich gespecialiseerd heeft in geestesziekten: eerst heeft een psychiater 6 jaar lang geneeskunde gestudeerd om dan vervolgens een 5-jarige specialisatie te volgen. Een psychiater is dus een medisch specialist die een universitaire opleiding van 11 jaar achter de rug heeft, vooraleer hij als psychiater aan het werk kan gaan. Dat maakt dat niet iedereen het zomaar in zich heeft om psychiater te worden: een enorme leergierigheid en interesse zijn onmisbaar en noodzakelijk om de studie tot een goed einde te kunnen brengen. De beroepstitel van ‘psychiater’ is dan ook beschermd in België. Het grootste verschil tussen een psychiater en een psycholoog schuilt ook in deze medische specialisatie: een psychiater mag medicijnen voorschrijven indien een behandeling deze vereist, en kan officiële diagnoses stellen, wat een psycholoog niet mag. Toch werken beiden in de praktijk vaak samen om tot een diagnose te komen.

Je kan terecht bij een psychiater voor een consult, een diagnose en een behandeling. De behandeling die een psychiater zal opstarten, bepaalt hij of zij op basis van het luisteren naar zijn of haar patiënten. Een psychiater gaat patiënten hun verhaal laten doen en ruimte geven om te uiten waar het bij hen misloopt. Door het bieden van een luisterend oor, kan een psychiater analyseren waar de problemen en kwalen zich verschuilen. Op basis hiervan kan hij of zij een diagnose stellen en samen met de cliënt in kwestie een behandelplan opstellen. Een psychiater behandelt patiënten vanuit een medische benadering, waarbij aldus ook het toedienen van medicijnen gebruikt kan worden indien hij of zij dit nodig acht. Toch blijft het voeren van gesprekken de belangrijkste vorm van therapie. Een psychiater gaat tijdens talloze gesprekken op zoek naar motieven of oorzaken van bepaald gedrag en er wordt ook gekeken naar gevoelens en ervaringen van patiënten. Een psychiater biedt emotionele en geestelijke steun aan zijn of haar patiënten en helpt hen met het leren plaatsen van bepaalde angsten of ervaringen. Naast medische taken, heeft een psychiater ook de nodige administratieve taken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers of het voeren van wetenschappelijk onderzoek, wat vaker het geval is indien je aan het werk bent in een universitair ziekenhuis.

De patiënten van een psychiater kampen met psychische stoornissen, die in een groot aantal van de gevallen erfelijk zijn. Dat kunnen verschillende geestelijke syndromen, depressies, psychoses, persoonlijkheidsstoornissen of neuroses zijn. Zij worden vaak veroorzaakt door biologische, psychologische en sociale factoren, zoals stress, traumatische ervaringen, chronische ziekte of opvoedingsproblematiek. Psychiatrische stoornissen zorgen ervoor dat het dagelijks leven van de patiënt in kwestie bemoeilijkt wordt en maken het haast onmogelijk om in de realiteit correct te kunnen functioneren. Het doel van een psychiater is dan ook om deze problemen aan te pakken en ervoor te zorgen dat het leven van de cliënt weer wat vergemakkelijkt wordt en de aandoening waar mogelijk verzacht wordt. Aangezien de meeste stoornissen chronisch zijn, kunnen zij namelijk enkel verminderd worden met medicijnen, maar niet volledig genezen. Naast de patiënt zelf, wordt ook vaak zijn of haar directe omgeving belast met de problemen waar de persoon in kwestie mee kampt. Een psychiater gaat dan ook contact hebben met naasten en met hen samenwerken: hij gaat hen proberen te betrekken bij de behandeling van de cliënt. Daarnaast komt het ook voor dat een psychiater op huisbezoek gaat bij de betrokken personen.

Psychische stoornissen waarmee een psychiater in aanraking komt, zijn vaak ernstig van aard. Dit is ook de reden waarom patiënten meestal gedurende een langere periode in behandeling zijn bij een psychiater, wat zelfs voor jaren het geval kan zijn. Hierdoor creëert een psychiater een innige vertrouwensband met zijn patiënt, waardoor het behoort dat een psychiater integer en loyaal is. Hij of zij moet deze band respecteren en het vertrouwen dat de patiënt hem geeft, waard zijn. Daarnaast is ook geduld in dit beroep een schone deugd en moet je in staat zijn om te horen wat misschien niet altijd gezegd wordt. Ook behoort het dat een psychiater over goede communicatieve vaardigheden beschikt, aangezien hij dagelijks in nauw contact met meerdere personen staat, en een zeker inlevingsvermogen beheerst. Ook stressbestendig zijn is een must, aangezien er vaak verdriet en onmacht schuilt in personen die een psychiater raadplegen. Daarmee kan dan ook agressie, maar ook zelfdestructief gedrag gepaard gaan. Je moet als psychiater dus vanzelfsprekend ook sterk in je schoenen staan en kunnen incasseren, aangezien het aanhoren van sommige verhalen of bijwonen van sommige situaties zwaar kunnen vallen. Een psychiater moet voldoende betrokken zijn bij zijn patiënten, maar ook de nodige afstand van hen kunnen nemen waar nodig: een gulden middenweg vinden hierin is moeilijk, maar bij dit beroep wel hoogstnoodzakelijk.

Er bestaan verschillende soorten psychiaters, zoals kinder- en jeugdpsychiaters, die zoals de naam te kennen geeft, focussen op kinderen en jongeren, volwassenpsychiaters die bezig zijn met volwassenen en forensische of gerechtspsychiaters. Die laatsten richten zich op mensen die betrokken zijn in een gerechtelijke context en psychiatrische hulp nodig hebben. Forensische psychiatrie kan vrijwillig opgezocht worden, maar kan ook voorgeschreven worden in een rechterlijke beslissing, waarbij internering de zwaarste maatregel is om te verplichten tot behandeling. Binnen de psychiatrie bestaan er ook verschillende deelgebieden, waaronder onder andere de eerstelijnspsychiatrie en neuropsychiatrie.

Waar kan je werken als psychiater?
Gezien de verschillende deelgebieden en soorten psychiaters, zijn er ook verschillende carrièrepaden mogelijk als psychiater. Afhankelijk van specialisatie en voorkeur kan een psychiater aan de slag in de jeugdzorg of een psychiatrisch ziekenhuis, maar kan hij of zij ook een eigen praktijk beginnen of een groepspraktijk vervoegen met andere psychiaters en/of psychologen.

Psychiaters zijn vaak verbonden aan een algemeen ziekenhuis, een psychiatrisch ziekenhuis, een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) of een andere psychiatrische instelling. Meestal zijn psychiaters binnen deze instituten aan het werk op zelfstandige basis. Daarnaast kan je dus ook aan het werk binnen justitie en vorm je zo een deel van het forensische veld.

Naast ergens aan de slag gaan, kan een psychiater er ook voor opteren om een individueel pad te bewandelen en een eigen praktijk op de richten.

Hoe vind je werk als psychiater?
Heb je net afscheid genomen van de schoolbanken of ben je gewoonweg op zoek naar een nieuwe job als psychiater? Dan heb je er goed aan gedaan om een bezoekje te brengen aan ons platform. Onze website wordt namelijk door heel wat werkgevers binnen de sector gebruikt om hun vacatures de wijde wereld in te sturen. Dat maakt dat de kans er dus zeker inzit dat je hier net die vacature vindt, waarnaar je op zoek was.

Ben je tijdens het doorzoeken van Psyjobs een vacature tegengekomen die je meteen in het oog sprong? Aarzel dan geen seconde en solliciteer! Je hebt geluk, want solliciteren was nergens zo makkelijk. Je kan je via onze website namelijk makkelijk en snel online kandidaat stellen. Zo kan je een profiel aanmaken en je kandidatuur via onze website indienen, maar kan je ook je kans wagen en direct een mailtje sturen naar je potentiële werkgever. Hoe dan ook: vergeet niet het onderste uit de kan te halen en de werkgever in kwestie te overtuigen van jouw capaciteiten, kennen en kunnen. Hiervoor kan je je CV gebruiken die je makkelijk op je profiel kan uploaden. Zet je beste beentje voor en wie weet rijf je de job van je dromen sneller binnen dan verwacht!

Ben je op zoek naar een psychiater?
Heb je een lege stoel en ben je nog op zoek naar een psychiater om deze te vullen? Schrijf dan een vacature uit en plaats hem op Psyjobs. Zorg ervoor dat je een nauwgezette omschrijving maakt van waarnaar je op zoek bent: som benodigde competenties, kwaliteiten en vaardigheden precies op en schets zo het gezochte profiel. Precisie en nauwkeurigheid kunnen het voor jou ook makkelijker maken: verzeker jezelf van geschikte sollicitanten en maak de zoektocht op deze manier ook weer wat makkelijker voor jezelf.

Het plaatsen van een vacature op onze website, zal je je achteraf zeker niet beklagen: heel wat werkzoekende psychiaters maken namelijk gebruik van ons platform om hen te ondersteunen bij hun zoektocht naar de perfecte job. Heel wat potentiële kandidaten zullen aldus jouw vacature zien verschijnen. Maak hem dus aanlokkelijk en interessant en wij doen de rest.

Neem dus zeker contact op met sollicitanten en selecteer uit de groep van geïnteresseerden de ideale kandidaat voor jouw functie. Dankzij Psyjobs vind je hem of haar sneller dan verwacht!


Vacatures in jouw buurt of regio


De nr.1 van België


Service voor werkgevers

Wat onze gebruikers zeggen 😍