Inloggen

Heb je nog geen account? Registreer dan hier

Wachtwoord vergeten?

Registreer je gratis

Je wachtwoord wordt automatisch aangemaakt en verzonden naar jouw e-mailadres.

Vacatures psychiatrisch verpleegkundige

Ben jij een psychiatrisch verpleegkundige in hart en nieren en zoek je de juiste werkplek om jouw passie te kunnen uiten? Maak een account aan op Psyjobs en vergeet zeker niet je CV bij te voegen. Daarna kan je zoeken tussen de vele vacatures voor psychiatrisch verpleegkundigen. Zodra je een aanbieding tegenkomt die jou aanspreekt, kan je met een persoonlijk tekstje jou aanbieden bij de werkgever als kandidaat.

Misschien ben jij net op zoek naar een psychiatrisch verpleegkundige voor jouw zorginstelling of ziekenhuis? Ook dan ben je bij Psyjobs aan het goede adres. Je kan een werkgeversprofiel aanmaken en je vacature hier plaatsen. Je kan al snel leuke reacties verwachten van werkzoekende psychiatrisch verpleegkundigen.

Vacatures voor psychiatrisch verpleegkundige per provincie

Het is niet meer dan logisch dat je graag dichtbij huis wil werken. Via Psyjobs vind je jobaanbiedingen voor psychiatrisch verpleegkundigen in alle Vlaamse provincies.

 

Werken als psychiatrisch verpleegkundige
Als psychiatrisch verpleegkundige help je patiënten met een psychische handicap of stoornis weer wat van hun zelfstandigheid terug te krijgen en hen te leren omgaan met hun diagnose aan de hand van een door jou opgesteld verpleegplan. Je gaat hen helpen om te leren leven met hun problemen en ervoor zorgen dat zij minder last hiervan ondervinden in hun dagelijks leven. De patiënten van een psychiatrisch verpleegkundige kunnen zowel psychische als fysieke klachten ondervinden. Zo kunnen ze lijden aan onder andere angsten, anorexia nervosa, verwardheid, depressies of persoonlijkheidsstoornissen, maar kunnen ze hierdoor ook lichamelijke problemen ondervinden doordat ze henzelf bijgevolg zijn gaan verwaarlozen. Daarnaast kunnen deze patiënten ook zelfdestructief zijn en aan automutilatie doen of suïcidale gedachten hebben. Een belangrijk feit is dan ook dat een psychiatrisch verpleegkundige verantwoordelijk is voor aanvullende zorg die vooral lichamelijk plaatsvindt, maar ook mentaal enorm belangrijk is en hier zeer grote uitwerking vindt. De zorg wordt gekenmerkt door beroepsmatigheid en valt bijgevolg niet te vergelijken met informele zorg die familieleden, vrienden of naasten aan hun getroffen geliefde kunnen of willen verlenen.

Naast de lichamelijke verzorging, is een psychiatrisch verpleegkundige ook verantwoordelijk voor het toezicht op het medicijnengebruik van zijn of haar patiënten. Ook administratieve taken, zoals het bijhouden van patiëntendossiers en –administratie behoort tot zijn of haar takenpakket. Er is ook een sociaal aspect verbonden aan dit beroep: je vormt een aanspreekpunt voor de familie van patiënten en licht een patiënt in over de behandeling die hem of haar te wachten staat. Waar de verantwoordelijkheden van verpleegkundigen liggen en wat behoort tot hun bevoegdheden, dus ook die van psychiatrisch verpleegkundigen, wordt geregeld door het Belgisch Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering, ook wel het RIZIV genaamd.

Gezien het vele sociale contact dat bij dit beroep komt kijken, is het zeker geen overbodige luxe om een sociaal persoon te zijn met goede communicatieve vaardigheden. Naast familie en patiënten, zal je namelijk ook met andere professionals in contact staan, zoals psychologen, psychiaters en andere artsen. In deze functie is het dan ook niet de bedoeling dat je alleen werkt: de zorg die patiënten behoeven wordt besproken in professionele kring. Je zal deel uitmaken van een multidisciplinair team dat voor de rest nog bestaat uit een psychiater, psycholoog, ergotherapeut en maatschappelijk werker. Samen met hen zal je instaan voor de zorg die een psychiatrische patiënt nodig heeft. Naast een sociaal karakter, is het voor deze functie ook belangrijk om een goed inschattingsvermogen te hebben, omdat je zowel situaties als personen moet kunnen lezen. Zo kan je goed inschatten welke zorg een patiënt nodig heeft omdat hij of zij dit soms niet goed zelf kan uiten. Op basis hiervan stel je vervolgens een correct verpleegplan op. Daarnaast kan je ook situaties goed voorspellen en hierop correct anticiperen: psychiatrische patiënten kunnen plotseling agressief uit de hoek komen, dus het is belangrijk om hiermee om te kunnen, maar ook om hierop correct in te kunnen spelen. Ze kunnen ook extreem emotioneel worden, maar ook daar weet je wel weg mee. Bijkomende benodigde vaardigheden zijn overredingskracht, geduld en integriteit. Een vertrouwensband opbouwen is onmisbaar binnen dit beroep, maar dat kost tijd en vaak ook veel moeite.

Zoals algemeen geweten, is het beroep van psychiatrisch verpleegkundige allesbehalve vanzelfsprekend. Je komt dagelijks in contact met mensen die hulpbehoevend zijn en daarnaast psychisch lijden, wat zorgt voor neerslachtigheid en negatieve gevoelens. Noodzakelijk is dus dat je sterk in je schoenen staat bij de uitoefening van dit beroep, maar ook dat je stressbestendig bent en je kalmte kan bewaren in situaties die dreigen uit de hand te lopen. Een kunst die je onder de knie moet hebben, is relativeren. Het is noodzakelijk dat je voldoende afstand kan nemen ten aanzien van verhalen van patiënten, maar toch nog steeds betrokken weet te blijven. Te veel afstand is niet goed, maar te weinig ook niet; het vinden van een gulden middenweg behoort bijgevolg ook tot de taken van een psychiatrisch verpleegkundige. Daarnaast is deze job flexibel en wordt dergelijke flexibiliteit dus ook van werknemers vereist: psychiatrisch verpleegkundigen kunnen geregeld onregelmatige werktijden hebben en ook avond- of weekenddiensten moeten draaien.

De benodigde competenties en kennis om een goede psychiatrisch verpleegkundige te zijn, komen deels voort uit jezelf, aangezien het beroep echt een roeping is. Toch zijn er ook vaardigheden die een psychiatrisch verpleegkundige nergens anders kan verwerven, dan in zijn of haar opleiding. Deze zijn dan ook uiterst belangrijk om deze job correct te kunnen uitoefenen. In Vlaanderen kan je psychiatrisch verpleegkundige worden door een bachelor te behalen in de verpleegkunde, een master in de verpleeg- en vroedkunde en een ba-na-ba in de geestelijke gezondheidszorg. Ook kan je afstuderen als gegradueerd verpleegkundige in de psychiatrie op het niveau van het hoger beroepsonderwijs.

Waar kan je werken als psychiatrisch verpleegkundige?

Als psychiatrisch verpleegkundige is het makkelijk om werk te vinden in Vlaanderen, aangezien het behoort tot de categorie van de knelpuntberoepen. Een psychiatrisch verpleegkundige werkt bijna altijd in een psychiatrisch ziekenhuis, maar kan in deze context nog steeds verschillende paden bewandelen. Zo kan hij of zij tewerkgesteld worden op alle mogelijke afdelingen. Er zijn bijvoorbeeld algemene diensten waar je terecht kan komen, zoals crisisinterventie, opnamediensten of verdergezette behandeling.

Naast de algemene afdelingen, zijn er ook afdelingen die gespecialiseerd zijn. Zij richten zich dan ook op specifieke doelgroepen. De gespecialiseerde diensten omvatten een scala aan opties, zoals kinderpsychiatrie, psychosezorg, depressiekliniek, ouderenpsychiatrie, forensische psychiatrie, verslavingszorg of mensen met een verstandelijke beperking en bijkomende psychische problemen. Op basis van de geschikte specialisatie kan een psychiatrisch verpleegkundige op elk van deze aan de slag.

Een psychiatrisch verpleegkundige kan er dus voor kiezen om op een algemene afdeling te gaan werken of kan, naargelang voorkeur en interesses, kiezen voor een gespecialiseerde afdeling, gericht op een specifieke groep. Hoe dan ook heeft de job een enorme maatschappelijke meerwaarde, op welke afdeling of dienst dan ook.

Tot slot kan je ook instaan voor thuiszorg en het voor je patiënt mogelijk maken om zelfstandig te leven en te wonen.
Hoe vind je werk als psychiatrisch verpleegkundige?

Indien je op zoek bent naar een job als psychiatrisch verpleegkundige, ben je op ons platform aan het juiste adres. Onze website omvat heel wat openstaande vacatures met hierachter werkgevers die op zoek zijn naar de ideale kandidaat om het vrije plekje dat ze aanbieden, te bekleden. Psyjobs een bezoekje brengen, is dus zeker de moeite waard om te vinden wat je zoekt. Vul je gegevens in en vervolledig deze met je CV. Kijk daarna bij de zoekertjes voor de job van psychiatrische verpleegkundige en laat je oog gaan over de gezochte profielen en benodigde competenties. Iets gevonden wat je aandacht trekt? Herken jij jezelf in de beschreven vaardigheden en zie je jezelf bijgevolg als een geschikte kandidaat? Aarzel dan niet en solliciteer op het aanbod in kwestie. Het solliciteren op zich hoeft bij ons helemaal niet zo stressvol te verlopen, aangezien we ervoor hebben gezorgd dat een sollicitatie makkelijk online kan verlopen.

Wacht dus zeker niet te lang en waag je kans. Niet geschoten is altijd mis: wie weet komt er binnenkort wel een mooie opportuniteit jouw kant op!

Ben je op zoek naar een psychiatrisch verpleegkundige?

Ben je voor jouw dienst in het psychiatrisch ziekenhuis nog op zoek naar een psychiatrisch verpleegkundige? Zoek je de perfecte collega, een beroepsmatig persoon en een loyale werknemer? Neem dan zeker even de tijd om een vacature uit te schrijven en deze op Psyjobs te plaatsen. Schets het profiel waar jij naar op zoek bent en som de benodigde vaardigheden en kwaliteiten duidelijk op. Maak het op die manier voor zowel de potentiële kandidaten als jezelf makkelijk: de geïnteresseerden kunnen kijken of de functie wel echt bij hen zou passen, waardoor er al een eerste selectie plaatsvindt. Dit zorgt ervoor dat het sollicitatieproces voor jou alvast wat verlicht wordt en natuurlijk ook vlotter verloopt: je krijgt enkel geschikte kandidaten voorgeschoteld en kan dan ook meteen op zoek naar de ideale, nieuwe werknemer.

Ons platform is de plek bij uitstek om de geschikte kandidaat voor jouw openstaande functie te vinden. Heel wat werkzoekende psychiatrisch verpleegkundigen van over heel Vlaanderen passeren hier dagelijks, wat de kansen om bij ons een potentiële werknemer te vinden aanzienlijk vergroot. Gewoon doen dus en wie weet loopt je nieuwe werkkracht sneller dan verwacht op jouw dienst rond.